"RSCA nog van de titel gehouden voor ik naar hier kwam"

Zondagmiddag staan RSCA en KV Mechelen tegenover elkaar in het Astridpark. Wij belden Philippe Albert, ex-speler van beide clubs, op voor een nostalgisch praatje!

De voormalige centrale verdediger mocht vorig jaar zijn 50ste verjaardag vieren, maar veel supporters denken ongetwijfeld nog steeds positief terug aan Albert, die tegenwoordig als analist aan de slag is bij in Franstalige media. Zijn debuut in de hoogste klasse maakte hij bij Sporting Charleroi, maar later liet hij ook nog mooie dingen zien bij KV Mechelen, RSC Anderlecht en Newcastle United. Omdat Paars-Wit en Malinwa zondag tegenover elkaar staan, belden wij Prince Albert op.

Je kende drie mooie jaren bij KV Mechelen alvorens ook twee uitstekende seizoenen bij RSCA te voetballen. Wat zijn jouw mooiste herinneringen aan die clubs?
"Eén herinnering van bij KV Mechelen springt meteen in mijn gedachten. Toen we op het einde van het seizoen 1991-1992 tegen RSCA moesten spelen, was mijn transfer naar de hoofdstad al zo goed als volledig afgerond. Sommige mensen twijfelden er dan ook aan of ik nog voluit zou gaan in die wedstrijd. Maar kijk, ik speelde een goede wedstrijd en we hielden hen op 0-0, waardoor ze de titel aan Club Brugge moesten laten. Die geruchten konden meteen de vuilbak in (lacht)."
"Bij RSCA kende ik nadien ook twee geweldige seizoenen natuurlijk, want we werden twee keer kampioen.
Als ik er één moet uitpikken, dan de gewonnen bekerfinale tegen een sterk Club Brugge. Dat leefde enorm binnen de club, want we pakten de dubbel dat seizoen. Dat blijft tot nu toe de laatste dubbel uit de clubgeschiedenis, dus dat is toch wat speciaal."

Zowel in Mechelen als in Anderlecht werd je omringd door heel wat mooie namen. Wie zijn de beste spelers waarmee je samengespeeld hebt?
"Bij KV Mechelen waren dat ongetwijfeld Michel Preud'homme en Lei Clijsters. Michel was op dat moment de beste doelman van Europa, zelfs van de wereld. Clijsters was een geweldige libero die zijn tijd ver vooruit was, die zou ook in het huidige voetbal nog zijn plaats hebben. Bij RSCA had ik het geluk om de ploeg te mogen delen met enkele geweldige spelers. In twee jaar tijd behaalden we twee titels, een beker en de Supercup. Filip De Wilde, Johan Walem, Bruno Versavel … dat was een geweldige generatie. Ik denk dat we 5 keer verloren op 68 wedstrijden tijd, dat is uitzonderlijk. Een Luc Nilis was bijvoorbeeld een geweldige spits, Par Zetterberg een geweldige spelverdeler … Maar ook een Rutjes was een erg goede speler. We hadden in de ploeg een geweldige mix tussen ervaren spelers, jong talent, sterke karakters, creatievelingen, noem maar op."

Kan je een droomelftal opstellen met al die kleppers waarmee je gespeeld hebt? Voel je vrij om jezelf op te stellen!
"Ik ga mezelf toch uit de selectie laten, denk ik (lacht). In doel kies ik sowieso voor Michel Preud'homme, Lei Clijsters op libero, geassocieerd met Graeme Rutjes, Bertrand Crasson en Danny Boffin op de flanken. Op het middenveld zet ik Klas Ingesson, Marc Emmers, Bruno Versavel en Marc Degryse. Voorin wil liefst twee verschillende soorten aanvallers die complementair zijn, dus ga ik voor René Eijkelkamp en Luc Nilis. Daarmee kan je wel kampioen worden, denk ik (lacht)."

Heb je na al die jaren nog een geweldige anekdote die je nooit eerder durfde vertellen?
"Goh, spectaculair is het niet, maar ik herinner me nog de aanloop naar de bekerfinale in 1994. In het eerste seizoen werden we nog kampioen met een straatlengte voorsprong op Club Brugge, maar tijdens het tweede seizoen was het toch heel wat spannender. Toch slaagden we erin onze titel te verlengen, en dat wilden we natuurlijk goed vieren. Coach Johan Boskamp zag dat minder zitten, want we moesten een week later nog de bekerfinale tegen Club Brugge spelen, op Sclessin nota bene. Hij zei me 'Als je nu uitgaat, zal je volgende week Amokachi niet kunnen afstoppen.' We vierden feest tot 5 of 6 uur 's ochtends, maar de week nadien hield ik Amokachi wel uit de wedstrijd (lacht). Zo was Boskamp wel, hij wist iedereen perfect op de juiste manier te prikkelen en te motiveren."

Wat verwacht je voor de wedstrijd van zondag tussen je twee ex-ploegen?
"RSCA heeft niet veel keuze natuurlijk. Ze zijn Sofiane Hanni kwijt en dat is toch een groot verlies. Maar ze spelen thuis en moeten dus in het goeie ritme raken en resultaat boeken. Ze moeten desondanks toch oppassen voor KV Mechelen, want die hebben de punten nodig nu ze laatste staan. Ze hebben een nieuwe trainer én een hoop nieuwe spelers. In principe moet Paars-Wit winnen, want KV Mechelen heeft volgend weekend een belangrijk duel tegen rechtstreekse concurrent Eupen voor de boeg en zal daar toch nog net iets meer op willen focussen. Als ik me aan een pronostiek moet wagen, dan gok ik dat het zondag 2-1 wordt."

Bedankt Philippe !

Lees verder