RSCA 2-1 FC Lugano: eerste zege van 2020

Na een intensieve trainingsweek staan vandaag twee wedstrijden op het programma voor RSCA in de Pinatar Arena. Zo krijgt iedereen voldoende speelgelegenheid en kan coach Vercauteren ook iedereen aan het werk zien. Eerste tegenstander van de dag is FC Lugano, nummer zes in de Zwitserse hoogste klasse en de ploeg van Mijat Maric (ex-Lokeren). De Zwitsers verloren eerder deze week met 3-0 van FC Antwerp, maar hebben best wel een stugge ploeg.

Bij paars-wit maakt Amir Murillo zijn debuut op de rechtsachter, Luckassen staat naast Vincent Kompany centraal achterin, Sardella is linksachter. Op het middenveld start de driehoek Kayembe – Lokonga – Chadli. De flanken zijn voor Amuzu en Doku en Colassin krijgt een kans als diepe spits. De jonge aanvaller van de U21 laat zich meteen opmerken. Al na vier minuten devieert hij de bal net iets te zacht in de handen van doelman Da Costa. Anderlecht start aan een enorm hoog tempo. De bal gaat snel rond en dat levert vlot kansen op. Chadli haalt zwaar uit en verschroeit de vuisten van de doelman. Amuzu krult de bal na een goeie loopactie net naast. En Doku kan een perfecte diepe bal van Chadli niet binnen het kader leggen. Ook nieuwkomer Amir Murillo laat de eerste helft zien wat hij in huis heeft, zowel verdedigend als offensief duidelijk een versterking. Tussenin komen ook de Zwitsers een paar keer voorzichtig dreigen, zonder dat Van Crombrugge echt moet tussenkomen. Paarswit blijft de wedstrijd controleren. Doku en Amuzu dreigen voortdurend op de flank, maar ze kunnen hun sterke eerste halfuur niet verzilveren. Ook een stevig schot van Colassin wordt nog afgeblokt door de Zwitserse goalie. Er zit altijd wel een rug of een been in de weg. Na het halfuur herstelt Lugano het evenwicht. Bij een snelle uitbraak infiltreert Doku heel slim, maar hij trapt vanuit een scherpe hoek in het zijnet. Het blijft 0-0 bij de rust, ondanks een hand vol kansen.

Eerste goal Vincent Kompany

Geen wissels aan de rust en eenzelfde spelbeeld in de tweede helft. In de 54ste minuut stuurt Sambi Lokonga een lage hoekschop naar de eerste paal, waar Vincent Kompany met een subtiel hakje de verdiende 1-0 binnen tikt. De eerste voor Kompany bij RSCA. FC Lugano probeert nu iets meer mee te voetballen en dat leidt in de 63ste minuut tot een schot die de bovenkant van de lat likt.  Meteen daarna een snelle tegenaanval van Anderlecht, via twee tussenstations, tot bij Colassin, die goed breed legt voor een aanstormende Amuzu en die blijft kalm genoeg om de score te verdubbelen. 2-0, lekkere aanval! Anderlecht behoudt de controle na die dubbele voorsprong. Lutonda en Kana komen nog Amuzu en Kompany vervangen, maar de tweede helft biedt daarna nog weinig opwinding. Net voor affluiten waait een vrije trap van Lovric plots over een verraste Van Crombrugge. Dan toch nog 2-1, maar de eerste zege van 2020 is een feit na een aardige wedstrijd.

Vanavond om 18u wacht Livingstone FC. Dan brengt RSCA een compleet ander elftal tussen de lijnen.

RSCA: Van Crombrugge, Murillo, Kompany (88’ Kana), Luckassen, Sardella, Kayembe, Lokonga, Chadli, Amuzu (77’ Lutonda), Colassin & Doku