Pro League en RSCA samen voor diversiteit en respect

Komend weekend organiseert de Pro League, in samenwerking met Voetbal Vlaanderen, ACFF en de KBVB een regenboogcampagne tegen homofobie, racisme en andere vormen van ongelijkheid. Met de slogan “Football for All” maken zowel de Pro League en haar clubs als de clubs uit het amateurvoetbal een vuist voor respect, diversiteit en verdraagzaamheid op en rond onze velden. Voetbal is er immers voor iedereen.

Het Belgisch voetbal gaat dit weekend getooid in regenboogkleuren. De kapiteins uit zowel de Jupiler Pro League als de Proximus League zullen de wedstrijd van de 27ste speeldag afwerken met een regenboogkapiteinsband. Ook de cornervlaggen in beide professionele competities en bij een groot aantal amateurteams zullen regenboogvlaggen zijn. De kapiteinsbanden en cornervlaggen worden nadien geveild. Bied jij mee?

GA NAAR DE VEILING
Hoewel de regenboogkleuren staan voor de LGBT-groep, wil het Belgisch voetbal niet enkel een statement maken tegen homofobie, maar ook tegen racisme en andere vormen van ongelijkheid, kortom een actie voor diversiteit in de breedst mogelijke zin: gender, cultuur, religie, huidskleur, …

Door de kleuren van deze vlag tijdens de campagne op te nemen in het logo van de clubs en van de Pro League, wil de voetbalwereld het signaal uitsturen dat iedereen welkom in de sport. Deze boodschap zit ook vervat in haar naam: FootbALL.

Naast de spelers op het veld, vormt onder meer de getuigenis van Kenny, een holebi-supporter, het gezicht van de campagne. Kenny vertelt over zijn liefde voor onze sport, maar ook over de confrontatie met spreekkoren of gezangen die hem raken in zijn identiteit en hoe hij hier probeert mee om te gaan. 

Samenwerking met museum Kazerne Dossin en Fondation Ihsane Jarfi

De strijd tegen onverdraagzaamheid zal niet beslecht worden op één weekend, daarom gaan de ambities en het engagement van de Pro League verder. Bijvoorbeeld door de opbrengsten van de veiling van de gesigneerde kapiteinsbanden en de cornervlaggen van deze regenboogspeeldag integraal te schenken worden aan twee initiatieven: het vormingsprogramma van het museum Kazerne Dossin, dat vanuit het verleden onderzoekt hoe we vandaag kunnen samenleven, en het refugeproject van de Fondation Ihsane Jarfi, een opvangcentrum voor holebi- en transgenderjongeren die omwille van hun geaardheid thuis niet meer terecht kunnen.

GA NAAR DE VEILING
De Pro League en haar clubs willen zo een financiële en symbolische ondersteuning geven aan deze twee organisaties die dagelijks werken aan de realisatie van de doelstellingen van deze campagne en die ook partners zijn in de uitrol van de vormingen in het kader van het actieplan tegen kwetsende spreekkoren, waar deze campagne in kadert.

Lees verder