Paars-Wit gaat kopje onder in Oostende

RSC Anderlecht keerde vanavond, zaterdag 10 februari, met lege handen terug van de trip naar KV Oostende. Twee doelpunten in het openingskwartier sneden de Brusselaars al snel de adem af. Tot overmaat van ramp pakte Leander Dendoncker nog rood en pakte ook Sven Kums zijn vijfde gele kaart van het seizoen, waardoor het duo volgende week de verplaatsing naar STVV mist.

Coach Hein Vanhaezebrouck veranderde zijn spelsysteem lichtjes, waardoor Ivan Obradovic, Alexandru Chipciu en Pieter Gerkens opnieuw in de ploeg kwamen. Paars-Wit begon de wedstrijd wel met hoge druk, maar liep al snel tegen een opdoffer aan. Bjelica gooide de bal voor doel vanop links, Leander Dendoncker knikte het leer ongelukkig tegen de eigen netten. Op het kwartier volgde een tweede tegentreffer toen de paars-witte verdediging niet snel en gevat genoeg reageerde op een Oostendse hoekschop, Antonio Milic zorgde voor 2-0. Obradovic zorgde nadien voor de eerste echte bezoekende dreiging, maar die zag zijn schot naast zeilen. Ganvoula knikte nog een doorgekopte bal van Kums over de lat, maar voor de rest had Paars-Wit het moeilijk om de kustploeg, die op de counter loerde, echt onder druk te zetten. Aan de rust keek RSCA zo tegen een 2-0-achterstand aan.

Aan het begin van de tweede helft werd met Lukasz Teodorczyk een tweede spits in het strijdperk gegooid. Dat resulteerde in de nodige druk naar voren, maar een aansluitingstreffer viel er niet. Kums zag zijn schot afgeblokt worden door de Oostendse verdediging terwijl Ganvoula zich op buitenspel liet betrappen op een Anderlechtse vrije trap. Kenny Saief was nog erg dicht bij een doelpunt, maar de deklat verhinderde dat zijn vrije trap tegen de netten ging. In minuut 67 liet een counterend KVO de doodsteek nog liggen, Canesin knalde de bal over. Vijf minuten later werd Zivkovic gelanceerd op de tegenaanval, Dendoncker trok aan de noodrem en werd uitgesloten. Met tien tegen elf kreeg Paars-Wit het moeilijker om zijn wil op te dwingen, al kwam Teodorczyk in het slot nog dicht bij de 2-1. De Pool mikte een vrije trap van Saief op de paal. Op die manier bleef RSCA met een kater achter aan de kust, en laat het de jongste weken een 3 op 12 optekenen. Volgende week vrijdag wacht de verplaatsing naar het kunstgrasveld van STVV.

RSCA: Matz Sels, Dennis Appiah (62' Francis Amuzu), Uros Spajic, Leander Dendoncker, Ivan Obradovic, Sven Kums, Pieter Gerkens, Ryota Morioka (76' Josué Sá), Alexandru Chipciu (46' Lukasz Teodorczyk), Kenny Saief, Silvère Ganvoula.

Goals: 7' Dendoncker (owngoal, 1-0), 15' Milic (2-0).