"Opnieuw een positieve dynamiek scheppen"

Daags voor STVV - RSCA, de opener van de 27ste speeldag, blikte coach Vanhaezebrouck vooruit op het duel in Limburg, al ging het niet enkel daarover.

Beginnen deed de coach met een statement over de zaak rond Olivier Deschacht, die eerder deze week naar de B-kern verwezen werd. "Er is nooit een probleem geweest tussen mezelf en Olivier Deschacht", stelde Hein Vanhaezebrouck meteen duidelijk. "In 80% van de gevallen zat hij in mijn wedstrijdkern, wat onder mijn voorganger zelfs niet het geval was. We zijn in dit geval niet over één nacht ijs gegaan, vooral omdat ik niet de gewoonte heb om iemand als straf naar de B-kern te sturen, en al zeker gezien zijn staat van verdienste én het feit dat we in een moeilijke situatie zitten met geschorsten en gekwetsten en het feit dat de spoeling achterin sowieso al erg dun is. Maar we waren van mening dat de huidige omstandigheden niet meer toestonden dat er goed gewerkt kon worden. Dit is geen beslissing van mezelf, maar van iedereen. De staf, de spelersgroep en de directie. Dit is geen beslissing om een schokeffect te creëren. Met eender welke andere speler en onder eender welke andere omstandigheden hadden we hetzelfde gedaan. We willen opnieuw een positieve dynamiek scheppen binnen onze club, en daarom willen we in alle gelederen van onze werking de rangen sluiten."

Vanhaezebrouck durfde na de vorige wedstrijden wel eens uitpakken met stevige kritiek op zijn spelers, maar de coach blijft achter zijn aanpak staan en had daar intussen ook al gesprekken over met de groep. "Als coach mag je kritisch zijn, toch? Ik heb tegen mijn spelers gezegd dat ik hen beschermd heb na mindere prestaties, maar dat ik geen reactie zag binnen de groep en dat de prestaties niet beter werden. Dan moet je eens aan de boom schudden, ook al is dat hevig. Er kwam eindelijk reactie, en dat is wat je als coach beoogt. Als je niets doet, dan gaat de hartslag alsmaar minderen en ga je dood. Daarom heb je soms een elektroshock nodig. Ik hoop dat de groep hiermee beseft dat er gereageerd moet worden. We hebben deze week veel en goed gepraat en ik zie reactie op het veld. Iedereen wil een nieuwe start nemen en vooruit gaan, maar iedereen weet ook dat de omstandigheden niet ideaal zijn. Dan moet je op z’n minst wel een solide groep kunnen vormen. De onderlinge relaties kunnen altijd wel wat hechter. Ik heb mezelf ook in vraag gesteld, natuurlijk. Misschien hebben sommige spelers een persoonlijkere aanpak nodig, dus we zullen er alles aan doen zodat elke speler zich goed voelt."

Over naar de wedstrijd op Stayen dan maar, want dat wordt hoe dan ook geen vanzelfsprekende opdracht. "We hebben een wake-upcall gekregen. De spelers zijn zich bewust van de situatie en weten dat het moeilijk wordt, maar ze zijn klaar voor de wedstrijd. Of we zullen moeten schuiven? Dendoncker en Kums zijn geschorst terwijl Trebel nog niet fit zal zijn, dus dan moeten andere spelers misschien een iets minder ideale positie innemen. We zijn niet de laatste weken niet de enige ploeg die punten verliest, maar we hebben de omstandigheden niet mee en konden zo nog niet inlopen op Club Brugge. STVV is niet enkel in staat om RSCA punten af te snoepen, maar ook van Club Brugge en alle andere ploegen. We zullen ons best doen om een blok te vormen en punten te pakken."

Lees verder