Onze Brusseleirs verslaan de Amsterdammers voor de tweede keer

Het Olympisch Stadion in Amsterdam werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1928, in 1954 ging de Tour de France er van start, het Nederlands elftal werkte er 77 interlands af. Vandaag, bijna dag op dag 90 jaar na de openingsceremonie, speelden Ajax en RSCA een oefenmatch in de mythische arena.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de Ajacieden. Doelman Thomas Didillon stond goed paraat op een schot van Kasper Dolberg. Aan de overzijde kon Paars-Wit wél de score openen. Landry Dimata besloot eerst nog op de keeper, Ivan Santini schoot de bal in de rebound binnen. Daarna pakte Didillon weer uit met een goede redding, maar in de 22e minuut was hij kansloos op een knap schot van David Neres: 1-1, meteen ook de ruststand.

In de tweede helft kwam RSCA meteen aanzetten. Dimata schoot eerst nog over en kon even later zijn voet net niet tegen een voorzet van Alexis Saelemaekers zetten, maar in de 57e minuut was het dan toch raak. Na goede druk van Santini werd Dimata foutief afgestopt in het penaltygebied. Landry kroop zelf achter de bal en zette de elfmeter om. Nog geen tien minuten later liet Santini de monden openvallen. De Kroaat werkte een assist van Elias Cobbaut met een magistraal hakje achter het steunbeen binnen en verpeste zo het 90-jarige jubileum van het Olympisch Stadion.

Goals: 19’ Santini, 22’ Neres, 57’ Dimata (pen) & 65’ Santini

RSCA: Didillon, Vranjes, Bornauw, Milic, Cobbaut, Makarenko, Trebel, Saelemaekers, Gerkens, Santini & Dimata (71’ Bakkali)

Ajax: Onana, Mazraoui (46’ Orejuela), Schuurs, Wöber, Bakker, Van de Beek (46’ Frenkie de Jong), Neres, Eiting, Dolberg, Ziyech (46’ Siem de Jong) & Labyad (79’ Johnsen)