Nipte thuiszege in laatste wedstrijd van 2017

Op deze tweede kerstdag nam Paars-Wit het op tegen KAA Gent in het Constant Vanden Stockstadion. Hein Vanhaezebrouck voerde twee wijzigingen door in zijn basiselftal ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Eupen. Dennis Appiah en Sofiane Hanni verschenen aan de aftrap en vervingen zo Albert Sambi Lokonga en Henry Onyekuru, die tegen Eupen een zware blessure opliep aan de mediale band. Na een sterk debuut stond Francis Amuzu ook deze wedstrijd in de basis. RSCA kreeg vooraf het bezoek van twee ex-spelers. Het waren niemand minder dan Bertrand Crasson en Guillaume Gillet die de aftrap gaven. De laatste wedstrijd van 2017 eindigde uiteindelijk op een 1-0-overwinning. Het was Sofiane Hanni die in het slotkwartier het enige doelpunt maakte.

Al in de eerste minuut kreeg Paars-Wit een vrije trap net buiten de zestien. Sofiane Hanni kopte de vrije trap van Adrian Trebel over. Kalu en Simon probeerden te dreigen namens de bezoekers, maar echt doelgevaar volgde er nog niet. Trebel kon na vijf minuten uithalen, het schot van de Franse middenvelder botste op de muur van de bezoekers. In minuut 17 was de eerste grote kans voor Olivier Deschacht, die van net buiten de zestien uithaalde. Doelman Kalinic kon het schot enkel wegstompen en zag hoe Pieter Gerkens in de herneming voorlangs schoot. Na een half uur pakte Kalu uit met een afstandsschot, maar dat ging over en naast. Op het veld werd inmiddels stevig gebikkeld, maar grote doelkansen bleven verder uit. Net voor de rust pakte Uros Spajic zijn vijfde gele kaart van het seizoen, waardoor de Servische verdediger in de eerste wedstrijd na de winterstop (op KRC Genk) geschorst zal zijn. Aan de rust bleef het scorebord dus steken op 0-0.

Zes minuten ver in de tweede helft werkte Amuzu zich knap voorbij Machado, zijn voorzet werd vervolgens weggewerkt door de Gentse verdediging. In minuut 57 dook Sylla plots alleen op voor Sels, maar de doelman reageerde uitstekend en hield de openingstreffer uit zijn netten. Even later viel de volgende grote kans aan de overzijde. Gerkens leverde vanop rechts een lage voorzet af aan Hanni, maar Kalinic kon zijn schot redden. In het slotkwartier kon de aanvoerder Kalinic wel verschalken. De doelman had nog een knappe reflex in huis op een kopbal van Dendoncker na een vrije trap van Trebel, Sofiane Hanni aarzelde niet en trapte in de herneming de 1-0 netjes binnen. De pas ingevallen Milicevic schilderde als reactie een vrije trap richting doel, maar zijn poging ging rakelings naast. Yaremchuk snelde richting doel na een te korte terugspeelbal van Kums, maar Sels was opnieuw alert en ruimde het gevaar op. In de slotminuten ging de volley van Machado over en naast. In de vier minuten toegevoegde tijd liep Kalu na een fout op Amuzu tegen zijn tweede gele kaart, aan waardoor KAA Gent de slotminuten met tien man moest volmaken. De boomlange doelman Kalinic rukte nog mee op in de hoop een puntje te versieren, maar scheidsrechter Wim Smet floot af waardoor het bij een 1-0-overwinning bleef voor RSCA in de laatste wedstrijd van 2017. Op zondag 21 januari hervat de competitie met een verplaatsing naar KRC Genk, maar eerst staat er nog onder meer een winterstage in het Spaanse La Manga op het programma.

RSCA: Matz Sels, Dennis Appiah, Uros Spajic, Leander Dendoncker, Olivier Deschacht, Sven Kums, Adrien Trebel, Pieter Gerkens, Francis Amuzu, Sofiane Hanni, Lukasz Teodorczyk.

Doelpunt: 77' Hanni (1-0).