Met opgeheven hoofd

De ploeg die terugwedstrijd in Londen op 28 april 1970 op het veld staat is nagenoeg dezelfde als een week eerder. Maurice Maertens vervangt de gekwetste Jean Cornelis. Als van bij de aankomst in Londen strijkt een gevoel van onbehagen neer op de Anderlechtploeg. Het eten valt tegen en de staat van het veld is erbarmelijk. Een omgeploegde modderpoel.

De Arsenal fans gaan pal achter hun ploeg staan en jagen hun helden onmiddellijk naar voor. Halverwege de eerste helft geeft Eddie Kelly zijn ploeg al wat meer hoop op de eindzege. Hij scoort het eerste doelpunt. Toch biedt RSC Anderlecht knap weerwerk en een bal van onze Zweed Nordhal belandt op de paal.

In de tweede helft kraakt RSC Anderlecht onder de geweldige Engelse druk en in nauwelijks 3 minuten tijd wordt de voorsprong uit de heenmatch tenietgedaan. Een gemiste open kans van onze Congolese verdediger Julien Kialunda bespaart Arsenal verlengingen en bezorgt de Gunners de eerste Europese Trofee in zeventien jaar.

Toch verlaten we de Europese campagne van het seizoen 1969-1970 met geheven hoofd. We hadden na een slopende campagne onder méér kleppers als Newcastle United en Inter Milaan uitgeschakeld. De verloren finale is de voorbode van glorieuze Europese campagnes.

Lees verder