Merci Roger: Zijn eerste (en enige) bekerwinst in 2008

Het duel tegen Antwerp staat in het teken van het afscheid van voorzitter Roger Vanden Stock. Vandaag belichten we zijn eerste bekertriomf uit 2008.

RSC Anderlecht en de Beker van België, het is niet altijd een geslaagd huwelijk geweest. In 1994 had Paars-Wit die voor de achtste keer gewonnen, maar onder het voorzitterschap van Roger Vanden Stock duurde het nog tot 2008 vooraleer RSCA het nationale bekertoernooi nog eens kon winnen. Het 100-jarig bestaan van de club werd op die manier dan toch nog opgeluisterd met een trofee, want in de competitie was Paars-Wit vicekampioen geworden achter de rivalen van Standard.

In het seizoen 2007-2008 liet Paars-Wit zich wel nog eens tonen in de beker. In de 1/16e finales had het echter wel de nodige moeite met tweedeklasser VW Hamme, waartegen een moeizame 2-1-overwinning werd behaald na een wedstrijd waarin Ariël Jacobs zijn officiële debuut maakte als hoofdcoach van Paars-Wit. In de 1/8e finales volgde opnieuw een duel met een tweedeklasser, KV Red Star Waasland werd met 2-0-cijfers geklopt. In de kwartfinale ging RSCA in twee duels voorbij reeksgenoot FCV Dender EH (3-0 en 1-1), in de halve finale werd met Germinal Beerschot Antwerpen (1-0 en 1-1) de laatste horde richting de finale genomen.

Tegenstander in het Koning Boudewijnstadion op 18 mei 2008 was KAA Gent, dat op zoek was naar een eerste bekertriomf sinds 1984. De Ierse aanvoerder Dominic Foley zette de Gentenaars al snel op 1-0, maar amper een minuut later maakte Jan Polak al gelijk. Adekanmi Olufade bezorgde zijn team met een afgeweken bal een nieuwe voorsprong net voorbij het halfuur. Die Gentse bonus bleef lang op het bord staan, tot Mbark Boussoufa zowaar met een kopbal dan toch voor 2-2 zorgde in minuut 70. Nauwelijks twee minuten later zette Guillaume Gillet, die enkele maanden voordien nog KAA Gent ruilde voor Paars-Wit, met zijn doelpunt RSCA op weg naar de negende Beker van België uit de clubgeschiedenis. Voor Roger Vanden Stock werd het meteen de enige bekerwinst in zijn 22 jaar als voorzitter van RSCA.

Lees verder