Merci Roger: Overwintering in de Champions League in 2000/2001

Deze week tellen we af naar de laatste officiële wedstrijd onder voorzitter Roger Vanden Stock met een nostalgische terugblik op zijn paars-witte carrière. Na de moeilijke beginjaren en de eerste landstitel keren we vandaag terug naar het seizoen 2000/2001. Daarin werd Paars-Wit immers de eerste Belgische ploeg die wist te overwinteren in de UEFA Champions League.

Als landskampioen trad RSCA in het seizoen 2000/2001 voor het eerst onder het voorzitterschap van Roger Vanden Stock aan in de UEFA Champions League, het kampioenenbal dat hij enkele jaren eerder als lid van de UEFA nota bene zelf mee vorm had gegeven. Paars-Wit overleefde de beide voorrondes, waarin het uitgeloot werd tegen het Cypriotische Anorthosis Famagusta (4-2 en 0-0) en FC Porto (1-0 en 0-0). Op die manier stroomde het de groepsfase in, de tegenstanders daarin waren Manchester United, PSV Eindhoven en Dynamo Kiev.

De groepsfase begon met een 5-1-pandoering in het Old Trafford van Manchester United, maar het herpakte zich met een 1-0-zege tegen PSV dankzij een late goal van Didier Dheedene. De zaken zag er opnieuw wat somberder uit nadat Dynamo Kiev Paars-Wit met een droge 4-0 huiswaarts stuurde, maar de troepen van coach Aimé Anthuenis zorgden voor een geweldige ommekeer door in de daaropvolgende wedstrijden een 9 op 9 te pakken. Dynamo Kiev verloor met 4-2 op Brusselse bodem, Manchester United werd in het Astridpark met 2-1 geklopt en op de laatste speeldag zorgde Souleymane Youla er met een doelpunt in de allerlaatste minuut voor dat Paars-Wit met een 2-3-overwinning op PSV Eindhoven en een 12 op 18 zelfs groepswinnaar werd.

Tussen 1999 en 2003 werden in de Champions League twee groepsfases afgewerkt, in plaats van meteen naar de achtste finales door te gaan. Zo kreeg RSCA drie nieuwe tegenstanders voorgeschoteld, die luisterden naar de namen Lazio Roma, Real Madrid en Leeds United. Een primeur, want nog nooit eerder had een Belgische ploeg het verder dan de (eerste) groepsfase geschopt op het kampioenenbal. Pas in het seizoen 2015/2016 zou KAA Gent dat kunstje herhalen door tweede te worden in hun poule. Een glunderende Roger Vanden Stock zag hoe die tweede groepsronde ingezet werd met 1-0-zege tegen Lazio - met dank aan een late treffer van Tomasz Radzinski. Nadien volgden echter vier nederlagen. Leeds United toonde zich met 2-1 en 1-4 twee keer te sterk voor Paars-Wit, dat op verplaatsing ook de duimen moest leggen tegen Real Madrid (4-1) en Lazio (2-1).

Het laatste gloriemoment was echter voorbehouden voor de laatste speeldag, thuis tegen Real Madrid. Het Madrileense sterrenensemble - met namen als Casillas, Helguera, Salgado, Roberto Carlos, Morientes en Solari op het veld - kreeg dankzij doelpunten in de slotfase van Aruna Dindane en Bart Goor een 2-0-nederlaag aangesmeerd. Het Europese avontuur mocht dan wel stranden in de tweede groepsfase (RSCA werd derde, na Real en Leeds), het maakte tot midden maart 2001 wel nog enkele heroïsche avonden op het kampioenenbal mee.