"Het tij keren voor onze supporters"

Deze zondag, 25 februari, komt Royal Excel Moeskroen over de vloer in het Constant Vanden Stockstadion. Coach Hein Vanhaezebrouck blikte alvast vooruit op het treffen met Les Hurlus.

"We recupereren Adrien Trebel na zijn blessure, en ook Sven Kums en Leander Dendoncker keren terug uit schorsing", opende Vanhaezebrouck zijn persbabbel. "Kums had eerder deze week nog wat verstevigende oefeningen nodig, maar traint intussen weer voluit mee. Dan staan we er in de breedte iets comfortabeler voor dan vorige week, toen we moesten teruggrijpen naar heel wat jongeren. Lazar Markovic laat een betere indruk na op training, met veel enthousiasme en gedrevenheid. Hij amuseert zich en voelt zich duidelijk goed. Hij is misschien klaar voor een eerste selectie, dat zullen we nog zien na de laatste training morgen."

De coach wil maar al te graag winnen tegen de Henegouwers, dit vorige week van trainer wisselden en Mircea Rednic opzij schoven voor Frank Defays. "Een verlies is niet ingecalculeerd, we willen winnen. We waren 2018 goed begonnen met een zege op Genk en vergaten nadien Waasland-Beveren te kloppen, maar speelden wel gelijk op Standard. Nu pakken we 1 op 9 en dat is inderdaad niet genoeg. Ik ga het niet over een bepaald aantal punten hebben voor de resterende matchen, maar we spelen nog twee keer thuis, die wedstrijden willen we sowieso winnen. Een trip naar Zulte Waregem is geen cadeau, maar we bekijken het match per match. Als we nog drie goeie resultaten boeken, kunnen we de play-offs met een goed gevoel aanvatten. Betert het niet, dan ga je de play-offs niet met een ideaal gevoel in natuurlijk. In de play-offs kunnen jongens als Kara, Najar of Onyekuru dan misschien terugkeren, maar ik vrees dat niemand van de langdurig geblesseerden er al voor het begin van de play-offs zal staan."

Met die 1 op 9 - en bij uitbreiding 3 op 15 - oogt de balans inderdaad niet al te bijster positief, maar dat laat volgens Vanhaezebrouck geen al te diepe wonden na. "Ik heb deze week op training de nadruk gelegd op het creëren van kansen. Ook al slikken we in verdedigend opzicht te veel doelpunten, tegen STVV en KVO creëerden we veel te weinig kansen. Ik hoop dat ze het werk vanop training nu ook meenemen richting de wedstrijd. De groep is positief, dat was ook al zo voor de match op Sint-Truiden. Maar een goed gevoel garandeert nog geen goed resultaat. Nu moeten we het tij keren voor de supporters. Zij staan achter ons en blijven positief. Ze zien ook in welke situatie we ons bevinden. Het is aan ons om hen daarvoor te bedanken door opnieuw wedstrijden te winnen. Buiten de paar minuten waarin ze bommetjes op het veld gooiden, vond ik hen op STVV ook de hele wedstrijd goed. Ze bleven ons steunen tot na de wedstrijd."

Vanhaezebrouck kwam ook nog kort terug op de polemiek die ontstond na zijn vorige persconferentie, toen hij aanhaalde hoeveel spelers niet ingezet konden worden op STVV. Hij noemde de beloften toen bij hun rugnummer, in plaats van bij hun naam. "Ik deed dat vooral om nog eens te benadrukken dat er toch heel wat jongens niet bij waren. Ik ben ervan overtuigd dat als ik de namen had opgesomd, de helft van de analisten niet zou weten over wie het ging. Sommigen onder hen maken daar dan gretig gebruik van om daarop in te pikken, maar er is niemand die zoveel info over zijn beloften heeft of die meer jongeren gebruikt dan ik. Soms is het wat bij de haren gegrepen."