De Mannen van Mechelen (deel 2)

In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzondere momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.

Eind Jaren 80 pleegt het KV Mechelen van John Cordier een machtsgreep binnen het Belgisch voetbal. Malinois wint de Belgische beker in 1987, de Europabeker voor bekerhouders en de Europese Super Cup in 1988 en de landstitel het seizoen daarop. Al die jaren gaat de gouden schoen ook naar een speler van KV Mechelen. RSC Anderlecht is even naar het tweede plan verwezen maar herwint zijn leiderspositie nadat het duchtig achter de Kazerne gaat shoppen.

Vandaag het verhaal van Johnny Bosman.

Johnny Bosman uit Amstelveen (01/02/65) is gemaakt voor RSCA. Hij begint zijn loopbaan bij Ajax. De fijnbesnaarde en kopbalsterke aanvaller hoort bij ons. Een typische voetballer voor RSCA. Bij Ajax scoort hij al op zijn debuut tegen Roda JC. Pas na het vertrek van concurrent Marco Van Basten ontploft hij helemaal in “De Meer”, het toenmalig stadion van AFC Ajax. In het seizoen 1987-88 wordt hij topschutter van de Eredivisie met 25 goals. Dat jaar staat hij met Ajax in Straatsburg op het veld om tegen KV Mechelen te strijden in de finale van de Europabeker der Bekerhouders. Na die finale tekent voor de club aan de Dijle alwaar hij zijn gewezen coach Aad De Mos terugvindt.

Begin jaren 90 versterkt hij RSC Anderlecht. Hij krijgt de bijnaam “De Giraf” omdat hij maar weinig luchtduels verliest. Van de 87 goals die hij voor paars-wit scoort wordt de helft met het hoofd gemaakt. Tussen 1991 en 1996 speelt hij 5 succesvolle seizoenen voor paars-wit. Wanneer Johan Boskamp het roer over neemt, belandt hij meer dan hem lief op de bank. In 1996 vertrekt hij dan maar naar Nederland, waar hij nog enkele jaren voor AZ en Twente speelt.

In 2001 stopt hij met voetballen na een familiale tragedie. Zijn zoontje Devin komt om het leven in een verkeersongeval. Vandaag is Johnny Bosman jeugd coach bij Ajax Amsterdam. Het voorbije seizoen keerde hij na vele jaren nog eens terug naar het Lotto Park. Hij beloofde plechtig om veel meer zal langs te komen. Al was het om onze talentvolle jeugd te bewonderen.  

Lees verder