RSCA Retro: Gillet zorgt voor titel op penalty (2012)

In 2012 speelde Paars-Wit kampioen op eigen veld tegen Club Brugge. Guillaume Gillet zorgde met een strafschop in de slotseconden voor een feestje.

Paars-Wit was de play-offs begonnen als leider, maar kreeg wel af te rekenen met te duchten concurrentie van de West-Vlamingen. Nadat het eerder al in de hol van de leeuw gaan winnen was met 0-1, kreeg RSCA op de achtste speeldag thuis tegen de Bruggelingen voor het eerst de kans om de titel in de wacht te slepen. Het gevolg was een redelijk nerveuze partij, al had Paars-Wit sowieso genoeg aan een gelijkspel. Grote kansen waren schaars, maar twintig minuten voor tijd zorgde Maxime Lestienne dan toch plots voor een Brugse voorsprong.

Met 0-1 op het bord gingen er enkele alarmbellen af. Niet enkel zou het titelfeestje zo uitgesteld worden, het zou ook betekenen dat de grote rivaal voor het eerst in veertien jaar zou komen winnen op Anderlechtse bodem. Tot de allerlaatste minuut dan, want Michael Almebäck ging leunen op Dieumerci Mbokani en veroorzaakte zo een strafschop. Guillaume Gillet zette zich achter de bal en schoot met stalen zenuwen de elfmeter voorbij doelman Bojan Jorgacevic. Heel het Astridpark verkeerde in extase, want op die manier was landstitel nummer 31 een zekerheid.