Thuiszege bekroont droomdebuut van Francis Amuzu

Op de 20ste speeldag van de reguliere competitie ontving Paars-Wit KAS Eupen in het Constant Vanden Stockstadion. Voor deze partij werden meerdere wijzigingen doorgevoerd door coach Hein Vanhaezebrouck. Kara Mbodji moest geblesseerd verstek geven en Dennis Appiah zat een gele schorsingsdag uit. Lukasz Teodorczyk keerde dan weer terug in de basis na zijn speeldag schorsing. Voor Francis Amuzu, Albert Sambi Lokonga en invaller Edo Kayembo werd het een speciale avond, de drie jongelingen speelden hun eerste minuten in het eerste elftal van Paars-Wit. Amuzu beleefde zelfs een droomdebuut en scoorde na 25 minuten het enige doelpunt in de wedstrijd.

Tien minuten ver in de eerste helft was de eerste echte kans voor Lukasz Teodorczyk, die een kopbal van Leander Dendoncker net niet tegen de netten kon werken. Mbaye Leye kwam goed tussen en verhinderde zo de vroege voorsprong. Enkele minuten later werkte Dendoncker een voorzet van Raspentino goed weg toen de bezoekers een eerste keer hun neus aan het venster staken. Paars-Wit eiste wel het balbezit op, maar het was zoeken naar openingen in het stevige blok van de bezoekers. Trebel haalde uit met een afstandsschot, dat naast het doel van Van Crombrugge eindige. In de 25ste minuut kon het Astridpark juichen. Het was Francis Amuzu die zijn debuutmatch bekroonde met het openingsdoelpunt nadat hij een doorsteekpas van Trebel voorbij Van Crombrugge binnentrapte. Raspentino zocht daarna de gelijkmaker voor de bezoekers, maar botste op Deschacht. Net voor de rust kon Onyekuru tweemaal dreigen, de Eupense doelman stond echter telkens in de weg.

In de tweede helft was het een kwartier wachten op opwinding. Eupen dreigde op hoekschop via Valiente, zijn kopbal ging over het doel van Sels. In de 65ste minuut was Edo Kayembe de derde jongeling die tijdens deze thuiswedstrijd zijn debuut mocht maken, hij verving Adrien Trebel. Enkele minuten later zette Paars-Wit een nieuwe aanval in. Gerkens verstuurde een gekrulde voorzet richting de ingevallen Hanni, die ondanks zijn goed gekruiste kopbal de dubbele voorsprong echter op de paal uit elkaar zag spatten. Net voor het slotkwartier kreeg Hanni een nieuwe poging na een voorzet van de ingevallen Obradovic. De middenvelder kreeg het leer echter moeilijk onder controle en wachtte net iets te lang om te schieten, weg kans. In de slotminuten zocht Mbaye Leye de late gelijkmaker. Het afstandsschot van de Eupense spits vormde echter geen probleem voor Sels. In de vijf minuten toegevoegde tijd trokken Hanni en Teodorczyk nog eens ten aanval. Van Crombrugge redde een laaste keer op het schot van de Poolse spits. Bij het laatste fluitsignaal bleef het dus bij 1-0. Op dinsdag 26 december speelt RSCA zijn laatste wedstrijd van 2017 in het eigen Constant Vanden Stockstadion tegen KAA Gent.

RSCA: Matz Sels, Uros Spajic, Leander Dendoncker, Olivier Deschacht, Pieter Gerkens, Adrien Trebel (65' Edo Kayembe), Sven Kums, Francis Amuzu (65' Sofiane Hanni), Albert Sambi Lokonga, Henry Onyekuru (77' Ivan Obradovic), Lukasz Teodorczyk.

Doelpunt: 25' Francis Amuzu (1-0).