Zo presteren de huurlingen van RSCA

Een maand geleden sloot de transfermarkt, een drukke periode waarin heel wat Anderlechtspelers verhuurd werden. Hoe doen zij het bij hun nieuwe club? Wij gingen eens kijken.

  • Dit artikel verscheen eerst in de Matchday Newsletter van woensdag 3 maart. Schrijf je hier in om als eerste dit soort artikels te ontvangen.

Jongeren Thierry Lutonda en Sieben Dewaele trokken al begin dit seizoen naar Nederland. Bij RKC is Lutonda geen onbetwiste basisspeler, maar hij maakt er wel de nodige minuten, soms als basisspeler, soms als invaller. De flankverdediger gaf zelfs een assist in het 1-1 gelijkspel van zijn club tegen het Heerenveen van … Dewaele. Die wist zich voorlopig twee keer in de basis te voetbalen, maar sukkelt nu met een heupblessure. Hopelijk kan de jonge Belg zich doorzetten wanneer hij weer fit is. Een andere jongeling, Antoine Colassin, probeert sinds nieuwjaar bij Zulte Waregem speelminuten te verzamelen. De jonge spits mocht al elke wedstrijd invallen van coach Franky Dury.

Buitenlandse spelers die nog actief in België zijn, zijn Knowledge Musona en Yevghen Makarenko. Zij worden sinds het begin van het seizoen verhuurd aan respectievelijk Eupen en Kortrijk. Musona begon sterk aan het seizoen, maar valt de laatste weken uit de ploeg. Makarenko maakt dan weer wel zo goed als altijd de 90 minuten vol. Een blessure en een coronabesmetting houden hem nu een tijdje aan de kant.

Deze winter vonden ook Zakaria Bakkali en Ognjen Vranjes onderdak bij een club uit de Jupiler Pro League. De Bosnische verdediger werkte zich al snel op tot een steunpilaar achterin die elke wedstrijd speelt. De Belgisch-Marokkaanse winger wacht daarentegen nog op zijn eerste selectie, nadat hij zijn knie kneusde op training.

Reis rond de wereld

Andere spelers zwierven dan weer uit. Het debuut van Michel Vlap in de Duitse Bundesliga ging niet onopgemerkt voorbij. Tegen Bayern München, net winnaar van het WK voor clubs, scoorde de Nederlandse middenvelder en gaf hij een assist, waardoor zijn club Bielefeld een onverhoopt punt uit de brand sleepte in een spectaculair 3-3 gelijkspel. Ook tegen Wolfsburg (0-3 verlies) mocht Vlap meespelen, afgelopen weekend kwam hij tegen Dortmund (ook 0-3)dan weer niet van de bank.

Net als Vlap was ook het debuut van Nany Dimata opvallend. Hij scoorde voor de Spaanse tweedeklasser Espanyol de winnende treffer in de topmatch tegen Mallorca. Dit weekend kreeg Nany tegen Gijon (1-1) zijn eerste basisplaats. Dat in tegenstelling tot Mustapha Bundu, die al wekelijks in de basis staat bij FC Kopenhagen. Hij leverde de laatste weken twee assists af in de Deense hoogste klasse. Ook in Denemarken, bij Aarhus, mocht Bubacarr Sanneh vorige week voor het eerst starten. De bonkige verdediger hield samen met zijn ploegmaats de 0 tegen Sönderjyske. Leuk feitje: dit weekend stonden beide Anderlechthuurlingen tegenover elkaar. De uitslag was 3-3, met een assist van Sanneh.

Ook in Turkije spelen met Peter Zulj en Isaac Kiese Thelin twee RSCA’ers. De Oostenrijkse middenvelder liet zich opvallen met twee goals bij zijn debuut tegen Konyaspor. Dit weekend maakte de speler van Götzepe zijn terugkeer na een kleine dijbeenblessure. Thelin van zijn kant stond de voorbije 9 compettiewedstrijden 8 keer in de basis. De balans: 5 goals en 1 assist.

Luka Adzic en Kenny Saief tot slot zijn uitgegroeid tot basisspelers bij FC Emmen in Nederland en Legia Gdansk uit Polen. Iets wat Aristote Nkaka nog niet gelukt is. Hij strijdt nog voor zijn plaats in de ploeg bij SC Paderborn.

Read more