RSC Anderlecht 1-1 Livingston FC

Een scherpe koude wind snijdt door de Pinatar Arena als RSC Anderlecht zich klaar maakt voor de tweede wedstrijd van de dag, tegen het Schotse Livingston FC. Zij staan 5de in de Schotse Premier League en wonnen recent nog met 2-0 van Celtic Glasgow.

Ondanks de kou toch heel wat volk in de tribunes en elke Sporting-supporter kijkt uit naar de rentree van… Anthony Vanden Borre. Jawel, VDB start in de basis op de rechtsachter, naast Kana, Cobbaut en Dewaele. Zulj, Trebel en Vlap spelen centraal in het midden. Adzic en Saelemaekers op de flank en gelegenheidsaanvoerder Kemar Roofe is de spits met dienst. In doel vervangt Didillon Hendrik Van Crombrugge. Logischerwijs elf nieuwe namen dus voor -uitzonderlijk- 3 keer 30 minuten voetbal.

Sporting start net zoals vanochtend met fris tempovoetbal, al oogt de tegenstander iets stugger en virieler dan Lugano. Paarswit eist de bal op, zet goed druk en dreigt al na 5 minuten. Adzic wordt diep gestuurd over links, zet laag en hard voor, Kemar Roofe komt net een teen te kort om de bal binnen te glijden. Het spel blijft snedig, met een verzorgde passing, mooie driehoekjes. Maar de Schotten verhinderen door hun fysieke spel dat Anderlecht aan kansen komt. Na 25 minuten wordt Didillon zelfs bedreigd. Een eerste bal gaat voorlangs, een zwaar schot suist nipt naast. Bij een derde kans brengt VDB met een zuivere knappe tackle redding.  Vanden Borre speelt verdedigend secuur, oogt fris en zoekt opbouwend vaak de combinatie op. Na 30 minuten staat 0-0 op het bord.

In de eerste minuut na de herneming zorgen Zulj en Trebel voor een knappe actie. Trebel, stuurt Roofe in het straatje, maar de Schotse goalie reageert alert. Goed vijf minuten later opent Roofe zelf voor een bedrijvige Adzic, die goed naar binnen snijdt, maar hij krijgt de bal niet voldoende gekruld. Na 40 minuten een eerste wissel bij Anderlecht. Een prima VDB ruimt plaats voor Makarenko. Anthony mag terugblikken op een geslaagde rentree. Vijf minuten later is het tijd voor een andere comeback, die van Zakaria Bakkali. Hij vervangt Roofe, die even voordien licht last kreeg in de kuit en uit voorzorg naar de kant ging. Niets ernstig dus. De partij zit redelijk op slot als plots door een misverstand achterin Dykes alleen op Didillon af kan gaan en zo voor de 0-1 zorgt. Een doelpunt dat uit het niets komt. Maar nauwelijks 3 minuten later staat het alweer gelijk. Saelemaekers dweilt de rechterflank af en legt niet egoïstisch af voor Adzic, die zijn goeie match bekroont met een goal. 1-1 na 55 minuten voetbal.

Uitzonderlijk een derde helft

Beide teams zijn overeengekomen om 3 keer een halfuur te voetballen en dus komt er een ‘derde helft’. Tijd om opnieuw een jongere een kans te geven. De lichtvoetige Anouar Ait El Hadj komt in de plaats van Adrien Trebel. En de jonge spelmaker doet zich meteen opmerken met een goeie infiltratie vanop het middenveld, de opening op Vlap, die de bal voor zijn linker kapt, maar dan net over legt. De beste kans uit deze wedstrijd. Met nog 20 minuten op de klok krijgt ook Lutonda nog speelminuten.  Het intussen jonge Anderlecht dartelt nog even. Dewaele en Saelemaekers zetten een kwieke actie op vanop eigen helft. Via Ait El Hadj komt de bal aan de overkant bij Bakkali, die de opening zoekt en vindt, maar hij borstelt de bal op de paal. Dit verdiende absoluut beter.  Vooral Bakkali en Ait El Hadj blijven voor dreiging zorgen met de bal aan de voet. In de slotminuut krijgt Bakkali nog dé kans, maar de Schotse doelman pareert zijn schot.

1-1 na een aardige wedstrijd. Anderlecht kan de stage afsluiten met een goed gevoel en zonder blessures.

RSCA: Didillon, Vanden Borre (Makarenko), Kana, Cobbaut, Dewaele, Trebel (El Hadj), Zulj (Lutonda), Vlap, Adzic, Saelemaekers & Roofe (Bakkali)