Zuinige zege tegen Cercle Brugge

Zondagnamiddag ontving paars-wit op speeldag 14 van de Jupiler Pro League Cercle Brugge. Coach Franky Vercauteren bracht hetzelfde elftal tussen de lijnen als donderdag tegen KAA Gent. Nacer Chadli zat na twee wedstrijden blessureleed op de bank.

Anderlecht voerde meteen de pressing, maar de centers van Yari Verschaeren en Sieben Dewaele kenden geen positief vervolg. Toen Verschaeren even later Kemar Roofe goed diep stuurde in de box ging Jérémy Taravel in de fout. Scheidsrechter Laforge legde de bal op de stip en de Engelse aanvaller klaarde de elfmeterklus: 1-0 na tien minuten spelen. Na zo'n twintig minuten werd Alexis Saelemaekers goed voor doel gebracht door Edo Kayembe. Het 20-jarige jeugdproduct wipte de bal netjes in doel: 2-0.

Vanwege de West-Vlamingen kwam er via Kylian Hazard een tegenprik, doelman Hendrik Van Crombrugge had er weinig problemen mee. Tegen de knal van Kevin Hoggas had onze doelman dan weer geen verhaal. Plots stond de 2-1 op het bord. Kort voordien had Michel Vlap nog de Brugse doelman onder vuur genomen en ook na de tegengoal waagde de Nederlander zijn kans. De poging van Edo Kayembe kende evenmin succes. Sieben Dewaele moest ondertussen geblesseerd naar de kant, Killian Sardella kwam het veld op.

Na rust dwong Albert Sambi Lokonga met een schot een hoekschop af van doelman Guillaume Hubert. Aan de overkant moest Hendrik Van Crombrugge een schot van de pas ingevallen Lyle Forster onschadelijk maken. Michel Vlap kwam dicht bij de 3-1, maar scoren zou de Nederlander vandaag niet doen. Dat deed ook Lyle Forster niet, hoewel hij bijna de gelijkmaker op het bord kon zetten. Een afstandsschot van Albert Sambi Lokonga werd even later mooi uit doel gehouden door de bezoekende doelman. Een kwartier voor affluiten viel er alsnog een doelpunt, maar het werd logischerwijs afgekeurd door de VAR na een fout op Hendrik Van Crombrugge.

In het slotkwartier vielen er nog enkele mooie kansen. De ingevallen Peter Zulj zag zijn gekruist schot gered worden door Guillaume Hubert, aan de overkant miste een kopbal van Lyle Forster het kader. Doelpuntenmaker Alexis Saelemaekers werd ondertussen afgelost door de wederoptredende Nacer Chadli. De Rode Duivel zette ei zo na de 3-1 op het bord, maar zijn poging ging net naast. Op het einde van de wedstrijd moest Guillaume Hubert nog heel gevat tussenbeide komen bij een mogelijkheid van Peter Zulj. Er werd uiteindelijk niet gescoord in de tweede helft. De 2-1 ruststand was meteen ook de eindstand. Vrijdagavond trekt paars-wit naar de Gaverbeek voor een duel tegen Zulte Waregem, de laatste wedstrijd voor de interlandbreak.

Goals: 10’ Roofe (1-0, pen), 19’ Saelemaekers (2-0) & 28’ Hoggas (2-1)

RSCA: Van Crombrugge, Luckassen, Cobbaut, Kana, Dewaele (37’ Sardella), Kayembe, Vlap (80’ Zulj), Lokonga, Saelemaekers (80’ Chadli), Veschaeren & Roofe

Cercle Brugge: Hubert, Taravel, Ueda, Hazard (68’ Serrano), Panzo, Hoggas, Dekuyper, Gory (46’ Foster), Donsah, Somers & Biancone (80’ Saadi)