Sacha Kljestan: ‘We sparen het beste voor de play-offs’

RSC Anderlecht speelt dit weekend de topper in en tegen Club Brugge. Het ideale moment voor een uitgebreid interview met Sacha Kljestan. De Amerikaan is een vaste pion in het team van John van den Brom en werd onlangs beloond met een contractverlenging.

Je verloor net een partijtje Fifa tegen Tom De Sutter. Ben je teleurgesteld?

Altijd als ik verlies in Fifa, wat trouwens niet vaak voorvalt (lacht)! Wie deze wedstrijd verloor, moest een etentje betalen, dus deze keer is het aan mij om te trakteren.

Dit weekend de wedstrijd tegen Club Brugge. Kijk je er naar uit?

Ja absoluut, wij willen een zo groot mogelijke kloof tussen ons en Club Brugge voor het begin van de play-offs. Nu hebben we al een voorsprong van 18 punten en als we winnen worden dat er 21. Met nog enkele speeldagen voor de start van de play-offs is dat toch een mooie voorsprong. Zelfs als de punten dan gehalveerd worden, moeten ze nog steeds meer dan drie keer winnen dan ons. Zo kunnen we met vertrouwen aan deze play-offs beginnen en hopelijk spelen we dan kampioen met toch nog enkele wedstrijden te spelen.

Je bent nu één van de meest ervaren spelers van de ploeg en je hebt al enkele toppers op de teller staan. Met wat kan je deze wedstrijd vergelijken?

In zo’n wedstrijd heerst er altijd een enorme rivaliteit. Net zoals de wedstrijden tegen Standard zijn dit typische strijdmatchen. Maar toch kan je ze niet echt met elkaar vergelijken, want aan het begin van het seizoen zei iedereen dat wij en Club Brugge de twee grote favorieten voor de titel waren. Standard is de laatste jaren niet echt een concurrent meer, ook al doen ze het dit jaar wat beter. Anders dan de supporters zie ik hen niet als vijanden, maar als rivalen. Je kan het een beetje vergelijken met de wedstrijden in het baseball tussen de Yankees en de Red Socks. In het basketbal waren dat vroeger de wedstrijden tussen de Boston Celtics en de LA Lakers.

Had je verwacht dat enkele wedstrijden voor de play-offs de voorsprong met Club Brugge al zo groot ging zijn?

Eerlijk gezegd niet. Club Brugge kende wat moeilijke momenten dit seizoen, maar het blijft een goede ploeg en we hebben respect voor hen. Deze zondag wordt het ook niet gemakkelijk, want ze gaan zich willen bewijzen voor hun eigen supporters.

Zulte-Waregem staat wat verassend op een mooie tweede plaats op acht punten van leider Anderlecht. Is dit een verassing voor je?

Zulte-Waregem is inderdaad de verassing van het seizoen. In het begin dacht iedereen aan geluk, maar als je zo’n reeks kan neerzetten, verdien je respect. Het is echt een goed team dat mooi voetbal brengt. Woensdag spelen we onze inhaalwedstrijd tegen Zulte-Waregem en ook die wedstrijd willen we winnen om ook de kloof met hen nog groter te maken.

Kan iemand Anderlecht nog van de titel houden?

We hebben in de loop van het seizoen getoond dat wij de beste ploeg van België zijn. We zijn 14 wedstrijden op rij ongeslagen met maar één gelijkspel. We kennen onze kwaliteiten, maar we moeten gefocust blijven en dan gaan we onze wedstrijden blijven winnen.

Na het duel met Yoni Buyens werd je door de geschillencommissie voor één speeldag geschorst. Heb je spijt van deze actie?

Ik heb zeker spijt van deze actie. In de wedstrijden tussen Anderlecht en Standard vallen er altijd rode kaarten. De supporters jutten ons op en de strijd op het veld is enorm, want verliezen tegen Standard is een pak erger dan verliezen tegen Charleroi of Bergen. In die fase was ik een beetje agressief in de strijd om de bal en we raakten in elkaar verstrengeld. Ik respecteer mijn schorsing van één speeldag. Ik ben een zeer faire speler en ik heb altijd het respect van mijn ploeggenoten, maar ook van mijn tegenstanders. Ik heb tijdens de wedstrijd Buyens de hand geschud en mijn excuses aangeboden en hij heeft deze aanvaard. Ik ben blij dat hij niet geblesseerd is geraakt en nu is het hoofdstuk afgesloten.

De laatste weken is er wat kritiek op het spelniveau van Anderlecht. Ga je akkoord met deze kritiek?

Het is waar dat we na de winterstop ons niveau van 2012 nog niet gehaald hebben. We scoren in de laatste wedstrijden wat moeilijker dan ervoor, maar wij trekken ons niet veel aan van die kritiek want we blijven winnen. Voor onze supporters willen we ons niveau absoluut opkrikken, maar ik denk dat we het beste sparen voor de play-offs.

Vorige week tekende je een nieuw contract voor paars-wit. Is dit een teken van erkenning voor jou?

Deze verlenging bewijst dat het bestuur in mij gelooft. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk hebben we toch een overeenkomst gevonden. Ik ben heel blij dat ik hier nog drie jaar langer mag blijven, want ik ben heel gelukkig in Anderlecht. De toekomst van deze club ziet er mooi uit en ik ben verheugd dat ik daar deel uit van ga maken.

In het begin van het seizoen was je niet altijd titularis onder John van den Brom, maar tegenwoordig ben je niet meer weg te denken uit de basisploeg.

Je moet je steeds tonen voor een nieuwe trainer. Vorig seizoen had ik bewezen dat ik een belangrijk rol had in het team van Anderlecht, maar toen hij kwam, veranderde dat een beetje. Uiteindelijk zag hij in dat ik ook iets kon bij brengen aan de ploeg en nu speel ik bijna alle wedstrijden. Ik heb heel veel respect voor hem. Het is een goede trainer en sinds hij hier is, spelen we steeds zeer mooi en goed voetbal.

Wat zijn je ambities nog naar de toekomst toe?

Mijn hoofddoel was Champions League spelen. Nu ik hiervan geproefd heb, wil ik graag elk jaar meespelen op het kampioenenbal. De meeste doelstellingen die ik mezelf had opgelegd, heb ik bereikt, maar één doel nog niet. Ik zou ontzettend graag met de Verenigde Staten een WK spelen. In 2010 was ik één van de laatste spelers die afviel. Nu wil ik bij Anderlecht zo goed en zo veel mogelijk spelen om deze keer met de Verenigde Staten wél mee te gaan naar het WK in Brazilië.

Hoe is je relatie met Jurgen Klinsmann, de bondscoach van de Verenigde Staten?

Eerst ging het wat moeilijk tussen ons, want ik vond dat ik een kans verdiende in de nationale ploeg. Maar toen ik uiteindelijk wel mijn kans kreeg, hebben we alles uitgepraat. Hij vertelde mij dat hij eerst wat andere spelers wou uitproberen en ik respecteer altijd de keuze van de trainer. In de laatste vier wedstrijden heb ik mogen invallen en ik denk wel dat ik een goede indruk heb nagelaten. Nu moet ik blijven groeien en ik moet me blijven bewijzen bij Anderlecht. De bondscoach was blij dat we met Anderlecht Champions League speelden. Zo kan ik me als speler blijven ontwikkelen op het allerhoogste niveau.

Na het gelijkspel tegen Standard heb je je snor afgeschoren. Van waar kwam eigenlijk het idee?

Het begon allemaal in november. In de Verenigde staten is er de traditie dat je die maand je snor niet afscheert. Toen we onze vier wedstrijden die maand wonnen, heb ik beslist om hem te laten staan tot we punten lieten liggen. Mijn ploeggenoten smeekten elke dag om hem af te scheren. We bleven maar winnen en ook de winterstop van drie weken deed er niet goed aan. Uiteindelijk was ook mijn vrouw blij dat ik van die snor verlost was! Misschien doe ik het volgend seizoen opnieuw, maar nu ben ik blij om er opnieuw ‘proper’ bij te lopen.

«Dagboek deel 2: Praet en Bruno in aanloop naar de topper Video: Talent Days groot succes »

Gerelateerde links

  • Share/Save/Bookmark
Ketjes Club